Cum se alege viitoarea conducere a țării. Noii parlamentari se pot întruni în 20 decembrie. Guvernul se poate instala înainte de Crăciun

Cum se alege viitoarea conducere a țării. Noii parlamentari se pot întruni în 20 decembrie. Guvernul se poate instala înainte de Crăciun
Publicat: 10/12/2012, 19:03
Actualizat: 10/12/2012, 19:03

Senatorii și deputați aleși la alegerile de duminică se pot întruni la Parlament cel mai devreme în 20 decembrie, întrucât mandatul actualului Legislativ se încheie în 19 decembrie, însă până atunci poate fi desemnat premierul care să finalizeze și echipa și programul de guvernare, scrie MEDIAFAX.

Conform prevederilor constituționale, „Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani”, iar alegerile pentru noul Parlament nu pot avea loc mai târziu de trei luni de la expirarea mandatului Legislativului.

Legea fundamentală prevede și condițiile excepționale în care se poate prelungi mandatul Parlamentului. Reducerea acestuia nu se poate realiza însă decât în cazul dizolvării Legislativului de către șeful statului, ceea ce duce la alegerile anticipate, nefiind o situație în care să ne găsim la acest moment.

Mandatul de 4 ani al actualilor parlamentari curge de la momentul depunerii jurământului, care a avut loc în 19 decembrie 2008. Prin urmare, aceștia își vor încheia mandatul în 19 decembrie 2012 și abia apoi se pot întruni noii aleși. Dacă noul Parlament s-ar întruni înainte de această dată, reducând astfel mandatul vechiului Legislativ, există riscul de a fi sesizată Curtea Constituțională.

Constituția stabilește, de asemenea, că „Parlamentul nou ales se întrunește, la convocarea Președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri”. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care alegerile parlamentare din acest an nu puteau avea loc mai devreme de 1 decembrie. Dacă alegerile ar fi avut loc mai repede, termenul de 20 de zile pentru întrunirea noului Parlament ar fi expirat înainte de 19 decembrie, când se încheie mandatul Legislativului ales în 2008.

În aceste condiții, parlamentarii aleși la alegerile de duminică se vor putea întruni cel mai devreme în 20 decembrie, când lucrările vor fi conduse de către decanii de vârstă. Pentru preluarea mandatului mai sunt de parcurs câțiva pași procedurali pentru validare, care se realizează în Parlament și care pot fi accelerați, prin voința aleșilor, așa cum s-a întâmplat și în 2008. Este vorba despre constituirea comisiei de validare a mandatelor, formată din 15 parlamentari, care se pronunță prin votul majorității membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii parlamentarilor, precum și asupra contestațiilor formulate de cetățeni români cu drept de vot. Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator sau deputat în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, sau în situații de fraudă dovedită sau recunoscută. Raportul comisiei de validare se spune votului plenului, care trebuie să întrunească votul majorității membrilor Camerei respective.

Ulterior, parlamentarii a căror alegere a fost validată depun jurământul de credință față de țară și popor. Refuzul de a depune jurământul atrage pierderea mandatului.

Senatul și Camera Deputaților sunt legal constituite după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori și deputați.

Abia după depunerea jurământului, dată de la care începe mandatul Senatului și Camerei Deputaților nou alese, premierul desemnat poate trimite Parlamentului programul de guvernare și nominalizările pentru echipa guvernamentală, în vederea învestirii.

La fel însă ca și în 2008, în intervalul până la întrunirea Parlamentului nou ales, președintele Traian Băsescu poate iniția consultările cu partidele reprezentate în viitorul Parlament și desemna premierul. „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”, stabilește Legea fundamentală.

Premierul desemnat are, tot potrivit prevederilor constituționale, un termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Având în vedere faptul că președintele inițiază consultările după validarea rezultatelor alegerilor, care va fi făcută de BEC în următoarele zile, nu există riscul ca termenul de 10 zile pe care îl are premierul desemnat să expire înainte ca noul Parlament să își înceapă mandatul.

Cel mai probabil, din 20 decembrie, când se poate întruni noul Parlament, procedurile pentru învestirea Guvernului se vor derula rapid, astfel că noul Cabinet se va instala la Palatul Victoria înainte de Crăciun.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată